Pečiete a chýba vám nejaká ingrediencia? Nemusíte hneď utekať do obchodu

Pozná to asi každá gazdinka – dali ste sa do pečenia a tesne predtým, než ste dokončili cesto, zistili ste, že v chladničke už nemáte ani jedno vajce, prípadne vám chýba prášok do pečiva. Niektoré ingrediencie, ako napríklad tieto spomínané dve, sa ale dajú veľmi ľahko nahradiť. Viete čím?

Pečiete a chýba vám nejaká ingrediencia? Nemusíte hneď utekať do obchodu

(zdroj: unsplash.com)

Maslo a olej je skoro to isté

Do mnohých receptov potrebujete maslo, vďaka nemu je totiž výsledný produkt jemnejší a vláčnejší. Ak by sa vám niekedy stalo, že už nenájdete žiadne a potrebujete ho, skúste ho nahradiť obyčajným kokosovým olejom. Nielenže je zdravší, ale rastlinné oleje sú bežnou náhradou masla. Použiť môžete napríklad aj olivový olej, ale ten sa hodí len do slaných verzií, pretože má dosť špecifickú chuť. Siahnuť sa dá aj po repkovom a slnečnicovom oleji s vysokým obsahom vitamínu D. Nezabúdajte však na to, že ak použijete namiesto masla olej, je potrebné celý recept upraviť, čo sa týka množstva ostatných surovín, pretože cesto sa bude správať inak.

Dá sa piecť bez múky?

Čo je najdôležitejšou ingredienciou pri pečení? No predsa múka. Teraz si možno poviete, že ako môže ísť niekto piecť bez múky, ale občas sa to stane každému, že jednoducho zabudnete skontrolovať svoje stále zásoby. Ak múky len nemáte dosť, môžete jej časť nahradiť mletými orieškami. Nikdy však nepečte len z mletých orieškov, pretože obsahujú omnoho viac tuku, než múka a dezert by bol veľmi hutný. Múku môžete nahradiť napríklad aj ovsenými vločkami. A potom je tu ešte vajíčko. To má zasa na starosti koláč pekne narastie, pospája ostatné ingrediencie a dodá jedlu chuť a vláčnosť. Vajcia pokojne nahraďte chia semienkami, ktoré rozmixujete s vodou a necháte napučať.

Multifunkčné orechy

Vajcia ešte nahradíte instantným droždím, ktoré rozmiešate zasa v horúcej vode. Výbornou náhradou je aj rozpučený banán, prípadne pyré z avokáda. Na nahradenie jedného vajíčka budete potrebovať cca 60-65 gramov ovocných alternatív. A ak sa u vás nájde napríklad arašidové maslo, použiť môžete aj to, pretože orieškové maslá sa tiež hodia namiesto vajec. Používajte ich však iba do koláčov, kde nebudú prekážať, pretože orechy majú naozaj veľmi výraznú chuť. No a na záver ešte spomínaný prášok do pečiva. Ten viete nahradiť sódou bikarbónou (tá je ale štyrikrát silnejšia, než obyčajný prášok), rumom (ak nepečiete pre deti), vínnym kameňom či našľahanými bielkami.

Podobné články